2.01.2022
Türkçeye Fransızcadan geçen, çıncalık sözcüÄŸünün eÅŸ anlamlısı olan Elektronik sözcüÄŸü, bir sözcükten daha fazlası.
Elektirik kullanarak bilgi işleyen, taşıyan ve depolayan elemanları ve sistemleri inceleyen bir bilim dalı. Başka bir tanımlamada da aktif devre elemanları barındıran elektrik devreleri ile ilgilenen bir bilim dalı olarak da ifade edilmektedir.
Bu kadar çeÅŸitli tanımlamalardan sonra tanımında da bahsedilen aktif ve pasif devreler nedir? Hangi parçalar bu devrelerin bir parçasıdır ?
Adından da anlaşılacağı gibi elektrik devresinde yer alan ve kendi gücünü üretemeyen, etkisi olmayan elemanlara pasif devre denir. Pasif devre elemanları, doÄŸru veya alternatif akım dirençleri olarak etki gösterirler. Dirençler, kondansatörler ve bobinler pasif devre elemanlarıdır.
Kendileri güç üretebilen veya güç kazancı saÄŸlayabilen elemanlardır. Aktif devre elemanları, kontrol edilebilir elektronik anahtar, doÄŸrultmaç, yükselteç olarak kullanılırlar. Diyotlar, transistörler, tristörler, entegre devreler aktif devre
elemanlarıdır.
Farklı özeliklere göre sınıflandırılan Analog ve Dijital devreler nedir ?
Herhangi bir analog sinyali iÅŸleyen ve bir analog çıkış saÄŸlayan elektronik devrelere analog devre denir. Direnç, kapasitör, indüktör gibi çeÅŸitli analog devre bileÅŸenlerinden yapılır.
Analog bir sistem olan gerçek dünyada; Bilgiler, sesler, renkler ve ışıklar sonsuz ihtimale haizdir. Gerçek dünya sinyallerinin analog formda olmasından kaynaklı analog devrenin giriÅŸinde herhangi bir dönüÅŸtürücüye ihtiyaç duyulmaz. Bazı durumlarda sinyallerin bozulması ve bilginin kaybolması nedeniyle analog devrelerin doÄŸruluÄŸunu ve hassasiyetini düÅŸürür.
Temel yapı taşı dijital mantık kapıları olan Dijital devre; Dijital sinyal olarak bilinen ayrık genliğe sahip sinyalleri işleyen elektronik devrelere Dijital devreler denir.
Dijital devreler yalnızca dijital sinyal üzerinde çalıştığından, gerçek dünya sinyallerini iÅŸlemek için ADC (Analog to Digital Converter) kullanılır. Dijital çıkış sinyalinin gerçek dünya bileÅŸenleriyle etkileÅŸime girmesi gerekiyorsa devre çıkışında DAC (Digital to Analog Converter) kullanılmalıdır.
Peki elektronik cihazların temel yapısı nedir? Nasıl bir ortamda imal edilir?
Temel yapısında silisyum, germanyum ve galyum gibi yarı iletken malzemeler kullanılan Elektronik cihazların, bu maddeler aralarında mikro veya nano boÅŸluklar bırakarak, elektronların bu elementler arasında orbital (yörünge) deÄŸiÅŸtirmesi saÄŸlanarak mantıksal iÅŸlemler yaptırılır.
Elektronik devre elemanları temizliÄŸin yoÄŸun olduÄŸu bir ortamda imal edilir. Bunun nedeni ise en ufak bir tozun dahi elektron iÅŸlemini olumsuz etkilemesi. Titiz çalışmalar sonucunda evlerimize, iÅŸ yerimize giren aletler ve sistemler kurulur.
Bu iÅŸi okuyan, sistemleri ortaya çıkaran Elektronik MühendisliÄŸini de unutmayalım. Elektronik Mühendisi; elektrik ve elektronik mühendisliÄŸi alanında eÄŸitim alan, elektriÄŸin bulunduÄŸu alanda ve daha geniÅŸ alanlardaki dağılımı ile yakından ilgilenen, elektronik aletlerin, iletiÅŸim sistemlerinin çalışması ve geliÅŸtirilmesi için de denetlemeler yapan kiÅŸidir.
Siz deÄŸerli okurlarımızı Elektronik sektörünün öncü firmalarından Arzu Elektronik’in online elektronik satış sitesi www.arzuelektronik.com ‘a göz atmasını tavsiye ediyoruz.